Почетна
Галичка свадба 2017

 

Повеќе...
 
Соопштение 28.3.2017
Напишано од Kjeaja   
Среда, 29 Март 2017 15:33

Почитувани Галичани,

На 28.3.2017 година во Скопје, во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент, се оддржа Собрание на Месната заедница Галичник на кое беше избран нов Совет на Месната заедница.

Со голем број гласови за членови на Советот беа избрани следниве предложени кандидати:

- Александар Костиќ
- Александар Филиповски
- Гордана Бекриќ
- Васко Величковски
- Павле Камилоски
- Дејан Дуковски
- Виолета Бошнакоска
- Марко Бислимовски
- Гаврило Кунчески
- Марко Филиповски

Сакаме да изразиме голема благодарност за големата доверба и поддршка што ја добивме од присутните Галичани на седницата на Собранието и истовремено да дадеме ветување дека сите наши активности ќе бидат во функција на подобрување на условите за живот во Галичник и како и развој на Галичник во место кое ќе сакаат да го посетат и видат голем број граѓани на нашата земја и гости од странство.

 
Соопштение
Напишано од Kjeaja   
Вторник, 08 Март 2016 13:48

* * * ВАЖНО * * *

Им се соопштува на сите галичани дека на 29.3.2016 (вторник) со почеток во 20 часот ќе се одржи собрание на МЗ „Галичник“ во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент (стара Народна техника), со следниот дневен ред:

1. Извештај за 2015 година;

2. Програма за 2016 година;

3. Разно.

* * *

Мијачка средба 2

Галичник.мк ве поканува на втората Мијачка средба, како можност галичаните да се видат со своите „соплеменици“ од останатите мијачки населби и од други места. Предвидени се богата програма и трпеза. Одговорно лице за контакт од Галичник е Аце Костиќ (телефон: 078 388 088).

 

 

Повеќе...
 
Зимски авантури
Напишано од Kjeaja   
Четврток, 07 Јануари 2016 15:06

Зимата 2015-2016 за Галичник ќе биде посебна. Не поради (не)проодноста на патот од Маврово, не поради временските (не)прилики, не поради (не)организираните прослави на новогодишните празници, туку поради тоа што за прв пат по речиси половина век Галичник ќе мoже организирано да биде посетен од туристи кои ќе уживаат во зимските убавини што ги нуди неговата блиска околина. Марко Бекриќ, реализаторот на проектот „Галички зимски авантури“, реши да стави крај на долгиот период во кој Галичник зимно време воопшто не беше посетуван од организирани групи, што последен пат се случило во шеесетите години на минатиот век со последните училишни екскурзии и со последните активности на планинарското-смучарско друштво „Галичник“.

Во продолжение следува детално објаснување на Марко за неговиот проект, со неколку фотографии од пејзажите што може да се доживеат зимно време во Галичник.

Повеќе...
 
Галичка свадба 2015
Напишано од Kjeaja   
Понеделник, 06 Јули 2015 16:41

 

 

Повеќе...
 
Ќурков Дол
Напишано од Kjeaja   
Вторник, 17 Февруари 2015 11:41

На 15.2.2015 петмина планинари успешно ја „пресекоа“ планината Бистра за да стигнат до Ќурков Дол, највисокиот врв на нејзиниот централен масив. Врвот надвиснат над галичките бачила Салтаница и Соломуница, кој знаел многупати и среде лето да биде немилосрден со ниски температури, овојпат „понуди“ пролет среде пространството од снег и мраз што овозможи да не се почувствувува никаков замор од долгото пешачење во зимски услови и да се ужива во погледот што се протега наделаку во сите правци. Можеби има малку чудно име што асоцира на мисирка, но тоа се објаснува со фактот дека во минатото галичаните и останатите Мијаци кога сакале да ги премостат главните патишта што одат кон Маврово (едните од галичката западна страна, а другите од лазарополската источна страна) за да ги избегнат арамиските заседи по долината на Јадовска Река, честопати морале да се искачуваат до малото седло меѓу врвот и карпата и да се спуштаат во долот кон соседниот врв Голем Брзовец, притоа покривајќи се со нивните ќурки (дел од традиционалната мијачка облека во вид на долги крзна) за полесно да ги пребродат незгодните временски услови што владеат на тие височини.

 

Ова зимско патешествие во продолжение е изнесено во детали преку фотографиите на Борче, Боре, Зоки, Славчо и Велимир, а е посветено на галичанецот Ќирило Јанкуловски, голем познавач на Бистра кој и во последните мигови од животот не престана да им пркоси на нејзините висови и долини, и зиме и лете. Се надеваме дека ќе уживате како што знаеше да ужива и тој.

Повеќе...
 
Двојна промоција
Напишано од Kjeaja   
Понеделник, 13 Јуни 2016 18:19

 

Повеќе...
 
Зимски „двоглед“
Напишано од Kjeaja   
Понеделник, 01 Февруари 2016 11:20

Зимата во Галичник трае подолго од календарската, но тоа не значи дека среде зима нема да се „погоди“ подолг период на стабилно, пријатно и сончево време како што беше случајот со втората половина од првиот месец во 2016 година. Многумина го искористија прекрасното време во последниот викенд од јануари за прошетка до Галичник и околината. За да ги поттикнеме новите зимски посетители што поскоро да ги доживеат снежните убавини на Галичник и околината, бидејќи зимата нема да трае бесконечно, ви прикажуваме неколку интересни фотографии направени од блискиот врв Рудина, „карши“ Галичник.

Галичник „заштитен“ од зимзелениот појас.

Повеќе...
 
Колонија за Чалоски
Напишано од Kjeaja   
Понеделник, 26 Октомври 2015 22:41

На 23 и 24 октомври во Галичник се одржа 21-вата Галичка книжевна колонија. Малку невообичаен термин ако се знае дека во секоја од претходните години македонските литературни дејци се собираа околу празникот Илинден да прочитаат нешто од своите трудови пред галичани. Овојпат, за време на еден друг празник, книжевниците се собраа не само „за атер“ на галичани и за да не се наруши континуитетот во одржувањето на книжевната колонија, туку за да оддадат почит кон еден од нејзините основачи и долгогодишен организатор. Само што овојпат тој не беше физички присутен.

Од атмосферата во црквата Св. Петка (фотографија на Киро Кипроски)

Од друга страна, во тие студени есенски денови, галичани, иако во не толку голем број како лете, со внимание ја проследија колонијата, но не само за да ги чујат делата на учесниците, туку пред се, да оддадат почит кон нивниот сограѓанин, поет и публицист, Тодор Чалоски. Само што овојпат тој не беше физички присутен.

Колонијата започна во црквата Св. Петка со читање на извадоци од неговите дела и пренесување на сеќавањата за него. Како што течеше атмосферата и се редеа стиховите и спомените, сите гости, без разлика дали се работеше за колегите или за „земјаците“, сфатија дека Чалоски сепак уште долго ќе биде присутен меѓу нив, но на малку поинаков начин.

Повеќе...
 
Соопштение
Напишано од Kjeaja   
Вторник, 24 Март 2015 21:22

***ВАЖНО***

Им се соопштува на сите галичани дека на 31.3.2015 (вторник) со почеток во 20 часот ќе се одржи собрание на МЗ „Галичник“ во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент (стара Народна техника), со следниот дневен ред:

1. Извештај за 2014 година;

2. Програма за 2015 година;

3. Разно.

 

Гегоска невеста

МЗ „Галичник“ на 23.3.2015 донесе одлука, невеста и зет на „Галичка свадба 2015“ да бидат Билјана Гегоска и Филип Белчев. Иако имаше голема конкуренција во уште 3 парови, кај кои по еден од младите имаше галичко потекло, сепак преовлада фактот што Билјана имаше големо искуство зад себе како повеќекратен учесник на галичките свадби, а станува збор и за извонреден јавач на коњи. Со овој избор Билјана ќе остави голем белег на манифестацијата како што тоа веќе го правеа некогашните и сегашните великани на Галичката свадба од фамилијата Гегоски, почнувајќи со дедото Ѓорѓи, преку таткото Крсте и завршувајќи со братучедите Дејан, Ѓоко и Васко, кои сите имаа забележителни улоги како бајрактари и коњаници и без кои свадбените ритуали не можеа да се замислат.

Одлуката на организацискиот одбор на „Галичка свадба 2015“ при месната заедница можете да ја преземете од следниов линк. Galichnik.mk на Билјана и на Филип им го честитаат изборот и им посакуваат најдобра свадба и среќен заеднички живот.

 
Музика на цилиндри
Напишано од Kjeaja   
Среда, 24 Септември 2014 10:18

Во триесетите години на XX век, се случија многу познати настани поврзани со Галичник, како изградбата на црквата „Св. Петар и Павле“, снимањето на првите документарни филмови за свадбените церемонии и за животот во Галичник воопшто, итн.


Хеимтрат Киперс, ќерката на Густав, со фонограмот, за време на снимањето во Галичник во 1939 година


Помеѓу снимањето на првиот холивудски документарен филм за галичките свадби во 1931 година и снимањето на првиот македонски филм во боја со сцени од Галичник во 1939 година, се случила важна посета на еден човек кој e заслужен за афирмација на музиката што се изведувала за време на свадбите, Густав Киперс-Зоненберг.

 

Повеќе...
 
000webhost logo