Почетна Останати теми Речник на непознати
Речник на непознати PDF Печати Е-пошта
Слика Непознат терминОбјаснување
АлеТоалет, WC.
БабјачишчеВисоко, младо момче.
БаржанЛичност која е извалкана околу устата од јадење.
БелоМлеко.
БоклеТешкотија.
БосициДојки.
БрбулавВалкана личност или предмет. Истотака може да биде и глагол - брбулави.
БрбулкаКомпир.
БурбатитДа се биде во состојба на гадење и повраќање причинета од мешање на храна.
ВелвелеНезгода, неволја.
ВоперВампир.
ВочосанБледа личност што не се чувствува добро.
ГачкаПриказна.
ЖадијаПривлечна девојка.
ЖилкаРабота.
ЗазелавенЧовек што се смее.
ЗдипленПочинат, умрен. Истотака глагол, умира - здипли.
ЗолавоШеќер.
КифчитЗаминува.
КордалецОсамен маж. Истотака за осамена жена - кордаленица.
ЛазарицаГодина.
ЛожникЈамболија.
МанчеТуѓинец.
МетилавицаОвца.
Не раздавај
Не зборувај глупости, не се прави паметен.
ПангарСад за пари кој се користи во црква.
ПаќаДржава.
ПепелавоБрашно.
ПетелМомче.
ПилавиПари.
ПулкаДевојка.
РулекБебе.
Скива
Гледа.
СкивосуваПретепува некого.
С'лнтаМрзлива или неуредна жена.
СлечкоМрзлив или неуреден маж.
ТајфаГрупа на помошници собрани од мајстор или занаетчија.
ТешкаБремена жена.
ТунжаВода.

ЌеајаЧовек од богата аристократска фамилија, обично поседувач на голем број овци, за време на периодот на Турското владеење. Некои од ќеаите биле доволно силни дури да влијаат и на наредбите на султанот. Галичките ќеаи речиси секогаш се стремеле да му помагаат и да го заштитуваат локалното население.
ЦабланкоБудалетинка, припрост.
ШчутиВнимавај, запамти.
 
www.000webhost.com